Zjednodušené návody na běžná onemocnění

Rýma a kašel

Vodnatá rýma – Vincentka, Sterimar, jakákoli voda na naředění hlenu. U kojence odsávat ráno a večer, více ne, čím více odsávám, tím více se dotvořuje. Rýma se zhoršuje……Olynt, Otrivin, Mukonasal….lze se poradit v lékárně. žlutá a zelená rýma se považuje za rýmu úzdravenou, pokud je ale rýma hustá, dítě hodně kašle, je třeba dát Pamycon / recept/. Při kašli mají děti často zaražené zadní rýmy, které tečou po nosohltanu, takže je často bolí v krku , není to angina, nechodte s rýmou a bolestí v krku hned k lékaři ,ale viz výše čistit nos a poctivě alespoň týden, zázraky se nedějí za 3 dny. Rýma u předškolního dítěte začíná 1.9 a končí 30.4, není na tom nic neobvyklého!! S dítětem je třeba chodit ven za každého počasí, doma přehnaně netopit a hlavně ho učit smrkat!!

Suchý kašel

Stoptussin moc poslední dobou nefunguje, zkuste lépe Sinecod, Petiti Dril nebo Levopront + 3x den Fenistil nebo Aerius, kdo má Dithiaden na noc 2-3 noci Dithiaden. Většinou po 2-3 dnech se objeví vlhký kašel: pak cibule s medem, Hedelix, Proslan, pokud má dítě velkou rýmu a kašle vlhce zkuste Sinupret. Nedoporučuji kupovat Mukosolvan nebo Ambrobene…hodně zahleňují a děti se zhoršují!!!! Dostatek tekutin a klid na lůžku a neposílejte děti se zahleněním do kolektivů, jednak dítěti nemůže být dobře a jednak se to pěkně roznáší.

Laryngitida

stěkavý kašel, dítě může chrčet,starší spíše ztrácejí hlas. Chce to vše studené, studený vzduch- mrazák, dítě dát na balkon, Fenisitl nebo Aerius, pokud mám doma kortikoidy- většinou, když už dítě mělo laryngitidu dám Prednison …Rectodelt opravdu už při těžším stavu, je v něm vysoká dávka kortikoidu. Na krk je možno dát olejový zábal…půl kompotové misky obyčejného oleje vyliji na starou plenu nebo šátek a převážu na krk.

Průjem

řeším tekutiny ne jídlo. Medikace: Tasectan + Enterol 2-3 dny poté na 14 dnů probiotika. pokud je krev, hlen ve stolici, dítě má vysoké T jdu k lékaři, jinak nechce doma děti v klidu a potíže opět nezmizí za 1-2 dny. Tekutiny …voda s glukopurem, čaj s glukopurem, minerálka even. rehydratační roztok Rehydron a Kulíšek.

Vyrážka

neřešte každý pupínek!! většinou sám zmizne ,ale pár dnů i týdnů to může trvat, pokud dítě kůže nesvědí a nešíří se to, počkám. Zkusím Fenistil nebo Aerius, to i v případě, že se dítě po něčem osype……. Neštovice se dnes také nedoporučují mazat, nechat být….bez kolektivu 10 dnů od začátku výsevu, při svědění Aerius nebo Fenistil, po dobu výsevu do zaschnutí nekoupat. 6 a 7. nemoc s puchýřky nic nedělat, samy zmiznou.

Základem všech nemocí je nechat dítě v klidu doma, tekutiny, klid na lůžku – doba léčby je průměrně 7-14 dnů. Dávejte dětem pestrou stravu, even. vit D nebo C, doma nepřetápějte.
V lékárnách je dnes možné zakoupit spousty rychlotestů, ale většina infekcí je virová a léčba stejná viz výše.

Přeji všem co nejlepší nadcházející sezonu plnou zdraví, nemoc není špatně, buduje se tím imunita a předškolní děti mohou být nemocné 10-12x za rok, což je v podstatě celý rok